Workshop Mezzotint / 4 middagen / aanmelden: info@sjoerdtegelaers.com

Mezzotint; Ook bekend onder de naam zwartekunst, werd omstreeks 1650 ontwikkeld door de Duitser Ludwig von Siegen. Vooral in de 18e eeuw werd er veel met deze techniek gewerkt, maar werd sinds deze hoogtij dagen, steeds minder toegepast. De reden hiervoor is dat deze techniek erg tijdrovend is, het is een techniek die moeilijk te leren is en er bestaat geen foutmarge. Een goede begeleiding in het leren van mezzotint is dan ook belangrijk.   

“Bij de mezzotint wordt eerst de hele koperplaat geruwd met een zogenoemd wiegijzer, een instrument met een waaiervormige, gekartelde kop die rijen putjes en braam op de koperplaat achterlaat. Als je een volledig voorbewerkte mezzotint plaat afdrukt krijg je een zwarte afdruk, je werkt dus vanuit het zwart naar de lichtere delen toe, vandaar de naam zwartekunst. Om een voorstelling aan te brengen worden sommige delen van de geruwde plaat met een schraapijzer (polijststaal) glad gemaakt. Op die plekken pakt de inkt niet meer evenredig en ontstaan dus bij de afdruk de lichte partijen. Door meer of minder te polijsten is het mogelijk om verschillende grijstonen te maken, De techniek maakt vloeiende overgangen mogelijk tussen de verschillende grijstonen. “

 In 2015 heb ik een postgraduate studie printmaking gevolgd aan de kunstacademie van Wroclaw (Polen). Hier heb ik de basis kennis van mezzotint kunnen leren onder begeleiding van een meester drukker. Na het afronden van deze studie ben ik me steeds verder blijven specialiseren.
Hierdoor heb ik inmiddels een uitgebreide kennis over de techniek kunnen opbouwen.

 In vier middagen krijgt u de mogelijkheid om alle kennis op te doen die nodig is om een mezzotint voor te bereiden, te bewerken en af te drukken.

Na deze workshop heeft u de volgende kennis.
– een kijk op de geschiedenis van de techniek en werken van hedendaagse grafici.
– De verschillende mogelijkheden van de techniek.
– Een koper plaat voorbewerken met een wiegijzer. 
– Het overzetten van een schets op een voorbewerkte plaat of het maken van vrij werk.
– Het gebruik van de verschillende gereedschappen om je werk mee te maken.
– Het onderhoud van je gereedschap.
 – Het afdrukken van een mezzotint.

 De kosten hiervan zijn 300,- euro per persoon. In deze kosten zit een a5 formaat koperplaat inbegrepen, plus al het materiaal dat nodig is om een Mezzotint af te gaan drukken. (papier, tarlatan en inkt) Deze workshop is door de beschikbare gereedschappen die ik heb, voor een groep van 5 mensen beschikbaar.

De lessen zullen worden gegeven in mijn atelier in de smeltkroes gelegen in het honigcomplex in Nijmegen. Aanmelding kan via dit email adres info@sjoerdtegelaers.com